a

Zelf kruiden kweken: munt

Daarnaast is munt ook een heerlijke smaakmaker in diverse vlees- en groentegerechten. Je kunt munt vers gebruiken, of drogen en het blad verpulveren.

Munt kweken

Omdat het zaad van munt maar weinig kiemkracht heeft, vindt de vermeerdering van deze plant meestal ongeslachtelijk plaats. Zo kan men munt vermeerderen door de wortelkluit te scheuren en te verdelen over meerdere potten. Daarnaast kan je munt ook heel goed stekken, zelfs met de takjes munt die je in de supermarkt koopt!

Heeft er iemand bij jou in de buurt munt? Dan kun je vast een stuk met wortel krijgen, of een paar takjes afknippen. Een stuk met wortel kun je direct in een pot met potgrond planten. Takjes zet je eerst in een glas of vaasje met water voor het raam. Binnen een week zullen er wortels aan gegroeid zijn en kan je het stekje al planten. Knip na een week of twee het topje uit de stek; dan zal de munt zich mooier vertakken.

Verzorging

Munt kan behoorlijk woekeren, daarom is het altijd aan te bevelen om de stek in een pot te zetten, ook als je hem in de volle grond zet.  Elk voorjaar moet je dan wel de plant uit de pot halen en minsten in twee delen scheuren (en dus ook in twee potten planten)  zodat de wortels genoeg ruimte hebben. Als grond kun je gebruik maken van gewone potgrond of een andere voedzame grond vermengd met gedroogde koemest. Munt heeft graag een zonnige standplaats en een bodem die goed vochtig wordt gehouden.

Oogsten

Zolang de muntplant blaadjes heeft, kun je deze oogsten. Knip de stengels af met een schaar. Munt groeit erg snel en je zal er dan ook het hele seizoen plezier van hebben.

 Hoofdpunten:

  • Stekken of scheuren: zodra de plant blad heeft in het voorjaar
  • Locatie: zonnig / halfschaduw
  • Regelmatig water geven; munt drinkt veel
  • Oogsten: het hele seizoen kun je steeltjes knippen