Anders kijken naar de tuin
Jouw eigen tuin is vanuit de natuur bekeken een klein onderdeel van een heel groot systeem. Kijk maar eens buiten je tuin naar de straat, de tuinen van de buren of het park in de buurt. Is er voldoende beschutting te vinden voor vogels, zijn er voor vlinders wel bloemen te vinden? Door met deze bril naar jouw tuin te kijken vallen je al heel andere dingen op. In de natuur is er sprake van verschillende lagen: grassen op de bodem, bloemen en heesters daarboven en als de bomen fungeren als beschermende paraplu. Een bijzonder geheel. Wat is jouw bijdrage in dit grote geheel?
Verhouding hard en zacht
De basisregel voor een natuurlijke tuin is de verhouding tussen groen en harde materialen, in principe geldt dat 33% verhard is en 67% groen. Maar wat als je nu twee terrassen wilt en toch ook een verbindend pad daartussen, dan gaat het al heel hard. Als oplossing voor dit probleem zijn half verhardingen: tegels in het gras, een terras van boomschorssnippers, een paadje van kiezels of schelpen. Zo zijn ook veel organische vormen te maken!
Veel beplanting wordt vaak geassocieerd met veel werk, maar als je compacte borders maakt met gemixte planten en daartussen kleine grasveldjes dan lijkt het niet alleen natuurlijk, het is ook heel onderhoudsvriendelijk. Gemakkelijk dus! Zo kun je met strakke lijnen, vakken maken, verhogingen met daarin weelderige beplanting.
Beplanting op niveau
Welke planten zijn geschikt voor jouw natuurlijk tuin? Zoals ik eerder al aangaf is het werken in verschillende niveaus belangrijk. Laag – bodembedekkers en bollen, midden – borderplanten en heesters en hoog – hagen, klimplanten en bomen. Begin hierbij met de vormgevers: de hagen. Zij geven de privacy en de basisstructuur voor de tuin en een prima plek voor de vogels om in te nestelen. Kies dan minimaal één boom voor in je tuin, liefst een kleine soort als een Sierappel, een Japanse Esdoorn of een Krentenboom. Ook handig voor schaduw bij je terras. Als laatste ga je met de middelgrote planten aan de slag, kies voor variatie en durf met kleur te werken, bijvoorbeeld blauw met oranje, wit met rood. Lef hebben met kleur maakt je tuin spannender!
Planten kiezen
Voor een natuurlijke border kies je plantencombinaties die in de natuur ook veel voorkomen, aarvormige bloemen gecombineerd met schermvormige bloemen – Lavendel met Vrouwenmantel, siergrassen met planten met grote bladeren – Hosta met Fakkelgras. Kies je heesters zoals een Hortensia of Pioenrozen, zet dan een grote groep bij elkaar. Wil je echt een grote border vullen met mixplanten, bijvoorbeeld je hele voortuin, kies dan maximaal 10 soorten uit en mix ze willekeurig door elkaar. Een paar stapstenen er in en klaar is Kees! Zorg wel voor variatie in bloeitijd, bladvorm en bloemkleur zodat het spannend blijft.
Materialen die natuurlijk zijn
Jouw natuurlijke paradijsje wordt helemaal af als je ook voor natuurlijke materialen gaat, materialen die lang mee gaan of op duurzame wijze geproduceerd wordt. Bijvoorbeeld natuurlijke schermen van hazelaartakken, bamboestokken of boomschorsrepen, een gaaspaneel waarop je een klimplant zijn gang laat gaan, Europees hout/kastanje houten palen die je laat beklimmen of gebruikt voor een pergola of afscheiding, natuurlijke onbekantrecht Douglas hout voor je schutting. Maak van een boomstam een tafel of een bank. Deze materialen bepalen de sfeer in je tuin, geven je een goed gevoel en maken dat je echt “natuur” aan het creëren bent. Dat jouw tuin een bijdrage levert aan de natuur en dat doet jou zelf ook goed. Doordat het rust uitademt kun je je er lekker in ontspannen.
Tuinelementen voor de natuur
Je kunt nog een stap verder gaan en bewust elementen voor de dieren toevoegen aan je tuin. Denk maar eens aan een vogelhuisje, een waterschaal of vijver, een bijenhotel, een rommelhoekje voor de egel. Laat de natuur zijn gang gaan, laat het blad maar wat langer liggen. Met vruchtbomen en vruchtheesters kun je ook zelf de vruchten uit je tuin halen, de dieren zijn je ook dankbaar. Houd je nog vruchten over kun je zelf je jam of appelmoes gaan maken. Of druivensap van eigen druif. Of geniet van het gratis regenwater en zet een regenton neer voor het besproeien van de tuin.